Duurzaam wonen vinden we belangrijk. Sinds december 2015 wonen we in ons huis in Oosterbeek, gebouwd in 1951. Het vergde nogal wat inspanningen en budget om ons huis zo energiezuinig als mogelijk te maken.

Zonder vergelijken hebben we gekozen voor een hypotheek bij de Triodos Bank. De logische keus als je geeft om duurzaam. Naast dat aspect geeft de Triodos Bank korting op je rente naarmate je label beter wordt. Van energielabel F naar A betekende dat 0,5% minder rente! Dat is dus direct een besparing op onze maandlasten. Deze hypotheekrente brachten we omlaag door flink veel energiebesparende maatregelen door te voeren. Overigens doen we het niet per sé voor het geld: we zijn eigenlijk enorme geitenwollen sokken (maar dan met hippe Happy Socks ;-)) Even op een rij wat we allemaal gedaan hebben om tot een A-label te komen:

Energie-advies ingewonnen (dank, Triodos Bank!)

Inbegrepen bij onze hypotheek, een compleet energie-advies van Susteen. Dankzij dit advies konden we een top-5 van maatregelen maken én nemen. Waar ik eerst dacht dat de cv-ketel vervangen moest worden, bleek dat de minst slimme optie te zijn.

Besparing 1: dakisolatie (zelf gedaan)

Tijdens het verbouwen heb ik direct de plafonds boven geïsoleerd. Dat heb ik makkelijk zelf kunnen doen, aangezien alle plafonds vervangen werden (schrootje, bah). Het is daardoor erg goedkoop. En de besparing op gas zeer effectief.

Besparing 2: spouwmuurisolatie

Isoleren is het belangrijkste wat er is: wat je niet hoeft op te warmen bespaart direct. Van het aanbrengen van spouwmuurisolatie heb je geen last. Het gebeurt vanaf de buitenzijde in je gevel. Het enige werk dat we zelf hebben gedaan is twee koppen koffie zetten voor de spouwmuurisolatiemannen.

Besparing 3: nieuw HR+-glas bovenverdieping

Helaas paste HR++-glas niet in de bestaande kozijnen, daarom hebben we gekozen voor HR+-glas met een U-waarde van 1,6. Al een stuk beter dan de enkele ramen die erin zaten. En ook fijn dat de ramen niet enorm beslaan in de winter.

Driedubbele besparing 4: zonnepanelen!

Met onze 12 zonnepanelen, met een totale opbrengst van 3210 kWh per jaar (effectief zo’n 3000) besparen we driedubbel! Het elektriciteitsverbruik ging naar € 0 per jaar, de hypotheek daalde met 0,2% én door wat overschot kregen we het eerste jaar geld terug! Door de aanschaf van een elektrische auto (een Nissan LEAF), verbruiken we nu wel iets meer dan we opwekken. Reden voor wat extra panelen op het garagedak.

Bovenstaande maatregelen zorgen ervoor dat we van een F-label woning naar een A-label woning zijn gegaan! We besparen flink op onze elektriciteit- en gaskosten én betalen een stuk minder rente.

Andere besparingen/duurzame keuzes

Naast besparen op energie, denken we ook aan andere dingen:

  1. Veel meer reizen met het OV.
  2. De benzine-auto ingeruild voor een Nissan LEAF – 100% elektrisch en grotendeels geladen met eigen zonnestroom.
  3. Geen vliegreizen meer te maken (de laatste (echt, de laatste) was naar Canada voor het bijwonen van de Invictus Games).
  4. We eten geen vlees
  5. We drinken geen melk (havermelk, amandelmelk en rijstemelk zijn prima alternatieven)
  6. We kopen vrijwel alles biologisch

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.