Er zit een (groot) verschil in laadsnelheden voor thuis laden en opladen aan de openbare laadpaal. Alle elektrische voertuigen hebben een lader aan boord om de accu te kunnen laden met wisselstroom uit thuis- en publieke laadpalen.

Als je elektrische auto wordt geladen op AC-stroom (wisselstroom), dan wordt deze in de auto omgevormd naar gelijkstroom (DC). Dit komt omdat in accu’s alleen gelijkstroom kan worden opgeslagen. De omvormer in de auto bepaald dus hoeveel kW er per uur geladen kan worden, dit wordt AC-laadvermogen genoemd.

Thuis opladen: snelheid kan flink verschillen

Het type lader in je auto bepaalt hoe snel je kan laden. Er zijn ruwweg 4 types:

  • 1 Fase 16 Ampere (maximale laadsnelheid van 3,7kW)
  • 1 Fase 32 Ampere (maximale laadsnelheid van 7,4kW)
  • 3 Fase 16 Ampere (maximale laadsnelheid van 11kW)
  • 3 Fase 32 Ampere (maximale laadsnelheid van 22 kW)

Je aansluiting thuis maakt ook een flink verschil. Heb je geen 3-fase-aansluiting, dan zal je elektrische auto nooit sneller laden dan 7,4 kW.

Voorbeeld: onze Nissan LEAF heeft een accucapaciteit van 30kWh met een AC-laadvermogen van 6,6kW over 1 fase. Dit betekent dat de auto, ongeacht vermogen van de laadpaal, met maximaal 6,6kW per uur kan opladen. In ongeveer 7 uur is hij dus weer helemaal vol!

Nieuwe laadpaal aanschaffen voor thuis opladen?

Omdat het prijsverschil tussen een 7,4 en 22kW laadpaal vaak erg klein is, is het slim om direct een 22kW laadpaal aan te schaffen. Zo heb je bij je eventuele volgende auto de meest geschikte laadoplossing. Zorg er dan ook voor dat je kabels van je meterkast dik genoeg zijn. Het beste is een 5×6 YMVK kabel, deze kabels zijn per stuk 6 mm dik en kunnen de stroomsterkte goed aan. Je graaft het liefst maar één keer!


Onderweg langs snelwegen zie je veel snelladers, zoals die van Fastned of Allego. Deze werken niet met wisselstroom (AC, Alternating Current) maar met gelijkstroom (DC, Direct Current). Doordat hiermee de accu direct geladen wordt, kan dit veel sneller:

  • CCS aansluiting: tot wel 350kW
  • ChaDeMo aansluiting tot 100kW

Meer informatie over snelladen vind je hier.

Bekijk voor jouw auto de laadunit (snelheid) op ev-database.nl.

One Reply to “Thuis opladen en opladen aan de openbare laadpaal”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.