Er zijn vier belangrijke factoren die de snellaadsnelheid beïnvloeden. Naast de keuze tussen een ‘gewone’ laadpaal en een snellader (zoals Fastned, Ionity of Allego) zijn er vier belangrijke facturen:

Laadfactor 1: capaciteit van je accu

Over het algemeen geldt: hoe groter het accupakket, hoe sneller deze geladen kan worden bij een snellader.

Laadfactor 2: hoe vol is je accu

Hoe voller een accu is, hoe langzamer het laden gaat. Dat moet, anders raakt de accu oververhit. Vergelijk het met een schouwburgzaal: eerst kan iedereen snel een plek vinden Hoe voller de zaal loopt, hoe langer het duurt voordat iedereen zijn plek heeft gevonden.

Laadfactor 3: accutemperatuur

Hoe heter de accu, hoe langzamer het laden gaat. Ook dit om oververhitting te voorkomen. Veel elektrische auto’s hebben actieve accukoeling. En Tesla warmt bij koud weer zelfs de accu óp, als je een Tesla Supercharger gaat bezoeken. Want ook kou speelt een (negatieve) rol. Als je het echt bont maakt, zoals wij na 7 keer snelladen op vakantie, verlaagt de auto de acceleratiecapaciteit zelfs (Nissan LEAF).

Laadfactor 4: Accutechniek

Er zijn diverse accutechnieken beschikbaar, denk aan terminologie/chemieën als: lithium-cobalt, lithium-mangaan, lithium-nikkel-cobalt-aluminum, lithium-ijzerfosfaat en anderen. Een belangrijk overzicht:

  • NCA-accu op basis van  lithium-nikkel-kobalt-aluminum-oxide – gebruikt door Tesla (Tesla maakt zelf zijn eigen accu-packs).
  • NMC-accu op basis van lithium-nikkel-mangaan-kobalt-oxide – gebruikt in Tesla PowerWalls en naar verluidt door Hyundai en Jaguar.
  • LMO-accu op basis van lithium-mangaan-oxide – gebruikt door Nissan en Renault.

Een nadeel van LMO-accu’s is de hoge interne weerstand als het koud is, waardoor het snelladen beduidend minder vlot gaat. En een ander nadeel is de relatief snelle veroudering.

Bron over accutechnieken: Jeroen Horlings – Alles over elektrische auto’s.

Foto header: Rogier Noort

2 Replies to “Wat beïnvloedt snelladen van een elektrische auto?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.